Следвайте Гласове в Малик Диоп усеще, че нещо се променя на

...
Следвайте Гласове в Малик Диоп усеще, че нещо се променя на
Коментари Харесай

Големите банки на Wall Street спечелиха 1 трлн. долара за десетилетие

Следвайте " Гласове " в 
Малик Диоп усеще, че нещо се трансформира на Wall Street. Той стартира работа в Morgan Stanley в мрачните дни на 2009 година, когато огромните банки се опитваха да изплатят спасяването си с пари на данъкоплатците и да отклонят публичния яд. Четири години по-късно обаче гневът отстъпва място на упоритостта, споделя Bloomberg.

„ Наистина се усещах по този начин, като че ли за първи път работата и кариерата ми не се определяха от подтекста на финансовата рецесия “, споделя Диоп. „ Вече преодоляхме това. И към този момент е време да сключим нови покупко-продажби. ”
През идващите години издигането му до ръководещ шеф отразява нов взрив. Той оказва помощ за организирането на многомилиардна договорка със SoftBank Group, чиито огромни вложения дефинираха една цяла нова епоха, след което завърши голямо обединение с присъединяване на компания със особено предопределение.
Диоп не знае по това време, само че играе дребна роля в нещо съвсем необикновено доходоносно: първото десетилетие, донесло 1 трилион $ на шестте колоса в американското банкиране. Не става въпрос за общи доходи, това са 1 трлн. $ чиста облага.

 

Общата облага на шестте най-големи американски банки пораства. Графика: Bloomberg 
Подобна облага не изглеждаше допустима при започване на десетилетието, когато Wall Street беше цел на световни митинги, а политиците от двата края на спектъра кипяха от избавителни проекти или се стремяха да разбият на по-малки елементи " прекомерно огромните, с цел да банкрутират " кредитори.
Вместо това те станаха още по-големи, изпреварвайки корпоративна Америка толкоз елементарно, че JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и даже закъсалата Wells Fargo & Co. са на път да осъществят по-висока обща облага през тези 10 години от всички американски обществени компании с няколко изключения, сочат данни, събрани от Bloomberg. Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley не остават по-назад. Заедно шестте банки са напът да завоюват още повече през идната година.
Докато огромна част от вниманието на света беше фокусирано върху благосъстоянията, трупани в Силициевата котловина, банките набираха скорост. Има разнообразни фактори за това достижение: волатилността повлия на комерсиалните облаги на Wall Street, капиталовите банкери като Диоп яхнаха взрива на покупко-продажбите, а Доналд Тръмп поддържа облагите посредством понижаване на налозите.
„ Понякога има едно чувство, че фактът, че са спечелили толкоз доста, е някак ужасяващ, а аз просто не мисля, че е по този начин “, разяснява Бетси Дюк, някогашен шеф на Федералния запас, която е ръководител на борда на Wells Fargo до 2020 година
„ Всичко, с което можеше да се замери финансовата система, беше хвърлено по нея през последните 10 години. Тези банки не просто оцеляха, те в действителност процъфтяха. "
 

Демонстранти от придвижването Occupy Wall Street в Ню Йорк през ноември 2011 година Снимка: Peter Foley/Bloomberg 
В едно десетилетие на публичен яд против банките, по-строги регулации, геополитически безпорядък, пандемията и някои подли съмнения на пазара, банките „ съумяха да се оправят с всичко това и освен да се оправят, само че и да завоюват 1 трлн. $ “, отбелязва Дюк.
Прогнозите на анализатори демонстрират, че шестте банки бързо се приближават до това достижение – 1 трлн. $ за 10-годишен интервал – и че в случай че не доближат този крайъгълън камък в края на декември, ще го създадат някъде през първите няколко седмици на 2023 година
Не единствено мащабът на облагата е толкоз стряскащ, само че и способността на промишлеността да преодолява кавги и да процъфтява още веднъж.
Преди 10 години JPMorgan, в този момент най-печелившата и най-голямата американска банка по пазарна капитализация, имаше съществени проблеми поради абсурда със собствен чиновник, спечелил си прозвището " Лондонския кит " поради огромните си и недомислени залози на финансовите пазари.
Wells беше във напредък, най-голямата банка по борсова стойност и единственият член на групата, спечелил над 20 милиарда $. Макар че облагите му по-късно бяха наранени от разкрития за злоупотреби, анализатори чакат те още веднъж да приближат това равнище през 2023 година
Това, което не се промени през тези години, е общият бизнес проект: банките продават акции и облигации, търгуват с финансови принадлежности, поучават по отношение на корпоративни поглъщания, ръководят благосъстояние, обработват заплащания и отпускат заеми.
 

2021 година е донесла най-големите облаги на шестте банки, само че и останалите години са били сполучливи. Графика: Bloomberg
Цената на свадите
За да излязат от сянката на международната рецесия, банките трябваше да заплащат. През 2014 година Bank of America се съгласи на рекордно съглашение на стойност 16,7 милиарда $, с цел да постави завършек на следствията за неприятни ипотечни практики, надхвърляйки 13-те милиарда $ на JPMorgan. Някои банки към този момент търсеха нови източници на облага, което ги вкара в проблеми.
Служители в Wells Fargo, подложени на напън да реализират задачите си за продажби, сътвориха милиони сметки за клиенти, които не са ги поискали - най-известният от поредност кавги, които в последна сметка обгърнаха множеството от бизнеса. А в Малайзия през 2013 година  Goldman Sachs завърши набирането на милиарди долари за държавен капиталов фонд, прочут като 1MDB, който по-късно беше откраднат от група, включваща някогашния министър председател.
В съпоставяне с размера на облагата тези неточности наподобяват дребни. Един човек, на който банковият бранш може да благодари, Доналд Тръмп, се подиграваше с банките по време на предизборната си акция, преди да назначи двама ученици на Goldman да дават отговор за данъчна промяна, помогнала за трансформирането на корпоративните облаги. Оказа се, че банките, които бяха привикнали да заплащат по три на всеки 10 $ на държавното управление, към този момент би трябвало да заплащат по-малко от един $ на всеки пет за 2018 година
 

Доналд Тръмп през август 2017 година Снимка: Drew Angerer/Getty Images Доналд Тръмп през август 2017 година Снимка: Drew Angerer/Getty Images
Оттам разноските им за налози понижиха. Тази година донесе нов мощен напредък на Wall Street. Банките, които бяха спечелили по-малко от 70 милиарда $ през 2017 година, спечилиха 120 милиарда $ през 2018 година с помощта на намаляването на налозите, повишението на лихвените проценти и скока в банкирането на дребно и сключването на покупко-продажби. Техните общи активи, които от години се движеха към 10 трлн. $, започнаха да порастват.
Това беше печелившо десетилетие да бъдеш банкер. Разходите за личен състав на шестте банки, които се движеха към 148 милиарда $ при започване на интервала, преди да спаднат за няколко години, скочиха до 154 милиарда $ през 2019 година, макар че общият им брой чиновници в действителност беше намалял. Шефът на JPMorgan Джейми Даймън, който към този момент беше станал милиардер, в последна сметка щеше да получи толкоз огромен пакет от заплати, че консултантска компания посъветва акционерите да гласоподават срещу.
Малко неща преобразиха пейзажа на Wall Street толкоз надълбоко, колкото началото на пандемията през 2020 година За да избегне икономическия прелом, американското държавно управление вкара стратегии за подкрепяне на потребителите и бизнеса, а Федералният запас купи активи за трилиони долари. Хаосът на пазара върна неустойчивостта, за която жадуват трейдърите. Корпорациите се подредиха на опашка, с цел да теглят заеми, да набират капитал или да получават отслабени съперници.
В началото на 2020 година анализаторите пишеха некролози за рекордните облаги на Wall Street. Вместо това банките помогнаха за възхода на фирмите със особено предопределение (SPAC).
Печалбите през 2021 година също получиха помощ от счетоводен ход - банките се почувстваха задоволително постоянни с помощта на държавната интервенция, с цел да освободят част от запасите, които бяха заделили, ако заемите се влошат.
Шестте огромни банки осъществиха по-голяма облага през 2021 година, в сравнение с през 2013 година и 2014 година, взети дружно.
Дори когато Русия нахлу в Украйна тази година, хаосът оказа помощ на търговците да се опълчват на упованията за сложни времена. Сборът на облагите за последните 10 години засенчва предходното десетилетие, даже в случай че вземете поради инфлацията и огромните банкови сливания по време на финансовата рецесия.
И въпреки всичко други корпоративни титани, изключително в Силициевата котловина, се оказаха почтени съперници на банките в облагата. Само Apple Inc. завоюва повече от половин трилион $. Microsoft Corp., Berkshire Hathaway Inc. и Alphabet Inc. изпревариха JPMorgan, следван от Exxon Mobil Corp., който измести Bank of America и Wells Fargo.
 
Източник: investor.bg
 
 
 
26 Дек 202225326 Дек 202217325 Дек 202220222 Дек 2022110321 Дек 202252921 Дек 20221209КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202293924 Дек 2022229517 Дек 2022128817 Дек 2022446
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР